Toekomstbestendige bedrijventerreinen: wat zijn dat eigenlijk?

Bedrijventerreinen saai en grijs? Dat was vroeger! Steeds meer ondernemers realiseren zich dat een toekomstbestendig bedrijventerrein niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de bedrijfsvoering. Duurzaamheid, energie-efficiëntie en vergroening gaan hand in hand met een prettige werkomgeving en kostenbesparing. Maar wat maakt een bedrijventerrein nu echt toekomstbestendig?

We roepen het vaak hè, we moeten bedrijventerreinen toekomstbestendig maken. Dat begint natuurlijk met energie neutrale bedrijfspanden, die net zoveel verbruiken als dat ze opwekken of compenseren. Met een goed geïsoleerd pand, zonnepanelen, een warmtepomp en/of andere duurzame opwek kom je al een eind. Maar in de praktijk hebben je buren daar niet per se wat aan. Een toekomstbestendig bedrijventerrein maak je samen. Dit zijn de kenmerken van zo’n terrein:

Duurzaam bouwen en renoveren

Bedrijfspanden zijn vaak grootverbruikers van energie. Een toekomstbestendig terrein begint bij duurzame panden: goed geïsoleerd, energieneutraal en gebouwd met circulaire materialen. Door slimme technieken, zoals warmtepompen en energiezuinige verlichting, kun je flink besparen op de energierekening. En vergeet de isolatie niet: wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit. En andersom!

Samen sterker: collectieve aanpak

Het verduurzamen van een bedrijventerrein vraagt om samenwerking. Denk aan collectieve inkoop van zonnepanelen of gedeelde laadpalen voor elektrische voertuigen. In de nabije toekomst zullen bedrijven meer samen gaan werken als het gaat om het delen van stroom. Als lokale energiehub. Samen sta je sterker en bespaar je kosten. Bovendien geeft het een boost aan het imago van het bedrijventerrein én de bedrijven die er gevestigd zijn.

Groen, groener, groenst

Vergroening staat hoog op de agenda. Denk aan groene daken, gevelbegroeiing en biodiversiteit tussen de bedrijfspanden. Dit zorgt niet alleen voor een frisse uitstraling, maar helpt ook bij waterberging en hittestress. Bovendien werkt een groene omgeving motiverend en draagt het bij aan de gezondheid van medewerkers. Zo kun je ook nog eens lekker een rondje lopen tijdens je pauze en daarna weer fris aan de slag.

Energie delen: samen duurzaam

Toekomstbestendige bedrijventerreinen benutten lokale energiebronnen optimaal. Door zonnepanelen op daken te plaatsen en energie te delen met omliggende bedrijven, ontstaat een duurzaam energienetwerk. Dit maakt het terrein minder afhankelijk van externe energieleveranciers én verlaagt de energiekosten. We zeiden het net al, dit is echt de toekomst, ook in combinatie met groepscontracten.

Watermanagement: slim omgaan met regen

Wateroverlast is een groeiend probleem en in de toekomst is een tekort aan drinkwater een ánder probleem. Goed watermanagement op bedrijventerreinen is daarom essentieel. Regenwater opslaan, hergebruiken of infiltreren in de bodem voorkomt overbelasting van het riool en draagt bij aan droge voeten bij zware buien. Denk aan wadi’s, regenwateropvang en waterdoorlatende bestrating.

Beter voor je bedrijf

Een toekomstbestendig bedrijventerrein biedt niet alleen economische voordelen, maar zorgt ook voor een aantrekkelijker werkklimaat. Bedrijven die investeren in duurzaamheid zijn bovendien aantrekkelijker voor werknemers én klanten. Zeker jong talent is gevoelig voor mooie, duurzame bedrijfspanden en inspirerende werkomgevingen.

De Westfriese Bedrijvengroep, mede-initiatiefnemer van het Duurzaam Ondernemersloket gaat de komende jaren flink inzetten op toekomstbestendige bedrijventerreinen. Binnenkort begint ze met 3 pilots, die vervolgens snel opvolging moeten krijgen. Het Duurzaam Ondernemersloket zal hier als adviseur aan de zijlijn staan om bedrijven te helpen bij het verduurzamen van hun bedrijfspand en de werkomgeving. En het mooie is: de toekomst bereiken doen we nooit. Dus toekomstbestendige bedrijventerreinen zijn nooit af, maar als we gaan zitten wachten komen we er nooit. Aan de slag dus!