Ondernemen met krapte op het elektriciteitsnet

arrow-rightInspiratie

Wat kun je nu doen?

Ondernemen met krapte op het elektriciteitsnet

Alle provincies in Nederland hebben op dit moment te maken met krapte op het elektriciteitsnet. Dat maakt ondernemen lastig. Ook in de regio Westfriesland omschrijft netbeheerder Liander enkele knelpunten op het stroomnetwerk. Dan gaat het zowel om het afnemen als het terugleveren van energie.

Wat merk ik hier als ondernemer van?

Als ondernemer ben je  al gauw een grootverbruiker van energie. Dat betekent dat je een aansluiting hebt die groter is dan 3×80 ampère. Voor grootverbruikers kunnen de gevolgen ingrijpend zijn. Als het op jouw vestigingsplek druk is op het net, is de huidige aansluiting sowieso gegarandeerd. Maar je kunt niet de capaciteit krijgen die nodig is om je bedrijf uit te breiden of een nieuwe vestiging te beginnen. Ook het (grootschalig) terugleveren van energie kan problemen opleveren. Hier zie je de beschikbare capaciteit per gebied.

Wanneer zijn de problemen opgelost?

Liander werkt hard aan het verzwaren van het stroomnetwerk. De komende jaren staat een reeks uitbreidingen gepland. Met deze online tool zie je welke werkzaamheden er op jouw bedrijfsadres zijn gepland. Is er weinig tot geen transportcapaciteit beschikbaar? Dan doe je er toch verstandig aan om een nieuwe grootverbruikaansluiting aanvraag te doen, mocht je groeiambities hebben. Zo kom je eerder aan de beurt (en weet je waar je aan toe bent). De gemiddelde wachttijd is 1,5 jaar. Je doet zo’n aanvraag hier.

Waar kan ik terecht met vragen of  voor (gratis) advies?

Vragen over de gevolgen van de krapte op het elektriciteitsnet voor jouw bedrijf stel je aan netbeheerder Liander. Ook kun je altijd terecht bij het Duurzaam Ondernemersloket.