Je bedrijfspand verwarmen

De tijd dat we gewoon de thermostaat net zo lang omhoog draaiden tot het overal op de werkvloer aangenaam was; die ligt achter ons. Voor een kleine kantoorruimte is zoiets nog niet zo erg, maar met een grote werkplaats kun je dat vergeten. Is niet duurzaam en zéker voelbaar voor je portemonnee met de huidige energietarieven. Toch wil jij (en willen je medewerkers) wel een beetje comfortabel kunnen werken. Een extra trui is nog tot daaraantoe, maar met een muts, sjaal en wanten aan, komt niemand lekker uit de verf. Hoe kun je dán je bedrijfspand nog een beetje energiezuinig verwarmen?

Begin met isoleren

De eerste stap naar een fijn binnenklimaat is ervoor zorgen dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat en dat er zo min mogelijk kou naar binnen komt. Voordat je gaat zoeken naar allerlei manieren om je pand te verwarmen, kun je dus beter kijken naar isolatie. En dat kan al heel klein met tochtstrips bij deur- en raamkozijnen tot groots met spouwmuur-, dak- en vloerisolatie. En dan je ramen niet vergeten. Daarbij is wel één ding belangrijk: ventilatie. Een goede balans tussen isolatie en ventilatie draagt bij aan een aangenaam binnenklimaat (en voldoende zuurstof binnen!). Dus zelfs als je het warm wilt krijgen binnen, is het altijd goed om een ventilatierooster open te zetten!

Je cv-ketel duurzamer gebruiken

Een goede eerste stap in duurzamer omgaan met je gasverbruik en je cv-ketel, is de temperatuur van het leidingwater te verlagen. Zet je deze op 55 graden of lager, maak je gebruik van Lage Temperatuur Verwarming. Dit betekent wel dat je radiatoren er langer over doen om je pand een beetje aangenaam warm te krijgen. Los van de isolatie in je pand kun je wel wat doen om dit te verbeteren. Je kunt namelijk ventilatoren gebruiken die de warme lucht van de radiatoren actief de ruimte in blazen. Deze ventilatoren bevestig je aan de radiator, maar kan ook aan het plafond waarbij de ventilator zorgt dat de gestegen warme lucht weer naar beneden wordt verplaatst. Je kunt ook vloerverwarming gebruiken die de hele vloer gelijkmatig en op een lagere temperatuur verwarmt. Een andere oplossing is gebruik te maken van convectoren. Het verwarmingselement zuigt koude lucht aan en warmt deze op. Warme lucht stijgt op, koelt af, zakt weer en wordt weer verwarmd. Deze manier van verwarmen vraagt relatief minder energie en levert gelijkmatige warmte op.

Duurzamer verwarmen

Naast de ‘traditionele’ verwarming met een CV-ketel op aardgas (waar we natuurlijk zuinig mee omspringen), zijn er steeds meer alternatieve verwarmingsbronnen op de markt.

Warmte van de zon

Met de toenemende hoeveelheid zonnepanelen op de Nederlandse daken is wel bewezen hoe handig het is om de natuurlijke energie van de zon om te zetten in stroom of warmte. Naast elektriciteit kun je uit zonlicht ook warmte maken met een zonneboiler. Met de zonnecollectoren op het dak wek je zelf warm water op, dat wordt opgeslagen in de boiler. Dat warme water gebruik je als tapwater of voor het verwarmen van je pand. Anders dan bij zonnepanelen gebruikt de zonneboiler de warmte van het zonlicht dat de collectoren opvangen om water in het buffervat op te warmen. Dat scheelt weer werk voor de cv-ketel, waarmee je tot wel 60% op je gasverbruik kunt besparen!

Warmte van de aarde

Aardwarmte, ook wel geothermie, is lokale duurzame warmte die uit de grond wordt gehaald en wordt gebruikt voor de verwarming van huizen, kassen en industrie. Hoe dieper je in de aarde graaft, hoe meer de temperatuur stijgt. Boor je op 2.000 meter diepte, dan kun je water van 60 tot 80 graden naar boven halen. Met een warmtewisselaar wordt die warmte boven de grond gebruikt, waarna het afgekoelde water weer naar beneden wordt gepompt. Dat warmt vanzelf weer op en komt weer naar boven. Aardwarmte is veelbelovend, maar nog niet laagdrempelig vanwege de benodigde investering en installatie en is daarnaast nog volop in ontwikkeling. Bij dit soort energievraagstukken is het dus van belang een collectief te organiseren. Je kunt ook de bodem gebruiken als opslag, waarbij je in de zomer actief warmte naar de bodem brengt en het pand koelt, terwijl je in de winter de warmte weer naar bovenhaalt om je pand te verwarmen. Hiervoor gebruik je de bekende warmtepomp.

Warmte van water

Warmte van water, ook wel aquathermie, wordt veel gebruikt bij warmtenetten. Warm of koud water dat ‘overblijft’ in bijvoorbeeld agrarische bedrijven of industrie kan dan worden gebruikt om een woonwijk te verwarmen. Warmtepompen in de woningen kunnen, wanneer dat nodig is, de temperatuur van het water nog iets verhogen tot het gewenste niveau. Deze manier van verwarmen belast het elektriciteitsnet minder en is heel kostenefficiënt. Bovendien is het een mooie manier om samen te werken met andere bedrijven en waarin bedrijfsleven en particulieren elkaar kunnen helpen.

Warmte van straling

Een snelle oplossing voor de temperatuur op de werkvloer is het gebruik van infraroodpanelen. Deze panelen werken op stroom en geven stralingswarmte af aan objecten of mensen in het ‘zicht’ van het paneel. Dit is hele directe warmte geschikt voor bijvoorbeeld werkplekken. Het werk net zoals de warmtestraling van de zon. Wanneer je deze panelen naast, tegenover of boven je medewerkers plaatst zullen ze een behaaglijke warmte voelen, terwijl je niet een hele productieruimte hoeft warm te stoken.

Warmte van elektriciteit

Daarnaast kun je ook gebruik maken van elektrische kacheltjes. Daarvoor heb je geen gas nodig, waar je dan op bespaart. Vaak gebruiken de kacheltjes wel veel stroom. Als je het kunt combineren met het gebruik van zonnepanelen, is dat niet zo’n probleem. De prijs voor elektriciteit is ook lager dan die van gas. Maar houd er rekening mee dat op grote schaal verwarmen met elektrische kacheltjes niet de meest voordelige oplossing is.

Er zijn dus volop dingen die je ‘anders’ kunt doen als het gaat om het verwarmen van je bedrijfspand. Het is verstandig om de mogelijkheden voor jouw situatie eens te bekijken met een energieadviseur. Die heeft inzicht in het verbruik binnen je pand en de kansen die er nog liggen. Zo kun je al snel aan de slag met een advies op maat.