Duurzaam afkoelen op de zaak

Het is warm in Nederland. We moesten er even op wachten, maar nu is de zomer toch losgebarsten. Heel fijn, maar ook lastig als je aan het werk bent. Door de hitte is het moeilijker om je te concentreren, je voelt je loom en slaperig en oververhit raken is sowieso niet gezond voor je. En dat geldt natuurlijk ook voor je collega’s. Tijd voor verkoeling dus. Maar hoe pak je dat een beetje duurzaam aan, zonder dat het zweet je uitbreekt als die toch al zo hoge energierekening op je (digitale) deurmat ploft?

Zonnepanelen? No sweat.

Allereerst: heb je zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand liggen? Dan maakt het veelal eigenlijk niet zoveel uit hoe je je pand verkoelt. De stroom slurpende airco, de vriezer de hele dag open (raden we niet aan trouwens), een ventilator; je panelen vangen het wel op met de hoeveelheid zon die erop valt de hele dag.

De warmte buiten houden en ventilatie

Ventileren hebben we kunnen leren, de afgelopen jaren, en dat blijft de heilige graal. Zorg dat er frisse lucht binnenkomt en zet zoveel mogelijk ramen tegen elkaar open als de temperatuur buiten lager dan binnen is. Aan de kant van je pand waar de zon op staat kun je dit beter niet doen. Daar kun je alles beter dicht houden met zonwering of gordijnen dicht. Pas wanneer de zon eraf is, gooi je alles weer open. Dat kan ook voor deuren. Hang desnoods, net als in de winter, een briefje op de deur dat je wel open bent, maar dat je de warmte graag buiten houdt.

En dan de goeie ouwe ventilator. Als je die naast de airco zet, is dit veruit de meest zuinige optie. Een verkoelend briesje boven je hoofd of in je gezicht of gewoon door het pand heen, maakt het klimaat op de zaak een stuk prettiger. Een vochtige theedoek over de ventilator hangen maakt het nog iets prettiger.

Zet apparaten uit

Niet alles natuurlijk, want er moet wel gewerkt worden! Maar in veel bedrijven staan apparaten de hele dag aan, terwijl ze helemaal niet zoveel gebruikt worden. Denk aan printers en kopieerapparaten, maar ook computers waar niemand achter werkt. Hoe minder apparaten aan staan, hoe minder extra warmte er vrijkomt. Heb je nog verlichting aan staan? Misschien kun je die ook wel uitzetten. Het is immers licht genoeg buiten.

Voor de lange termijn: isoleren

Dan zijn er ook nog heel veel lange termijn oplossingen. Warmtepompen kunnen bijvoorbeeld ook de vloer koelen, zeker als je ook nog gebruik maakt van aardwarmte (uh, koelte). Maar wat ook heel goed werkt en geen stroom kost: isolatie. Door je pand goed te isoleren en vooral ook het dak en de vloeren mee te nemen gaat de warmte minder naar binnen (en ’s winter niet naar buiten). Zo houd je binnen het klimaat dat past bij de tijd van het jaar en kost het minder energie om dat aan te passen met ventilatoren, airco’s of juist de verwarming. Daar heb je deze week nog niets aan, maar op de lange termijn gaat het je zéker schelen op je energierekening! Ook een manier om je hoofd koel te houden 😊

Wil je meer weten over duurzaam verkoelen of je pand verduurzamen? Neem contact met ons op!