5 Quick Wins om geld te besparen

Verduurzamen is geen magisch woord dat mensen aanzet tot actie. Logisch, want je wordt ermee doodgegooid. Het is ook niet makkelijk. Je bent druk met ondernemen en je bedrijf draaiende houden en dan word je aan alle kanten bestookt met informatie over verduurzamen. Maar behalve dat we moeten, om onze klimaatdoelen te behalen en de aarde te behouden voor onze kinderen en kleinkinderen, is verduurzamen ook besparen. Geld verdienen. En geld verdienen of minder geld uitgeven, dát is dan weer wel magisch.

Wij hebben 5 Quick Wins voor je, waarmee je direct begint met besparen. Kun je vandaag nog mee beginnen.

 1. Plaats LED-verlichting en sensoren
  LED-verlichting is veel zuiniger dan de oude gloeilampen en halogeenspots. En gelukkig wordt ook LED-licht steeds sfeervoller. Je hoeft niet bang te zijn dat je in een soort overbelichte, witte omgeving staat te werken. Plaats sensoren op plekken waar niet de hele dag iemand is. Zo staat het licht niet onnodig aan. En wat niet aan staat, verbruikt (bijna) geen energie.
 2. Deuren en ramen dicht (roosters open)
  De verwarming gaat weer aan. Misschien nu nog niet, maar wellicht volgende week wel. De stroom en het gas dat je daarvoor nodig hebt, wil je goed benutten. Zonde als al die warmte zo naar buiten trekt! Houd je deuren dicht, eventueel ook binnen het pand. Zo blijft de warmte lekker binnen. Maar zorg wel voor ventilatie met roostertjes. Zo houd je het klimaat aangenaam en gezond.
 3. Plaats tochtstrips en/of kitranden
  Ieder pand heeft wel kieren bij ramen en deuren of soms op plekken waar je het niet verwacht. Hier kan venijnige tocht binnen komen én warmte de ruimte verlaten. Loop eens een rondje (een winderige dag kan je goed helpen) en voel waar de tochtstromen vandaan komen. Kitrandje of tochtstrip ertegenaan en je hebt weer bespaard!
 4. Bespaar water
  Vervang je kraan door een waterbesparende variant (kan ook met het toilet trouwens), maar wees ook alert op hoe lang mensen de kraan open laten staan. Een automatische kraan met een sensor is nóg beter. Die staat nooit te lang aan.
 5. Zet alles uit
  Niet nu meteen natuurlijk, maar wanneer er niemand op de zaak is. In veel bedrijven staan computers, printers en andere apparaten ’s nachts nog steeds aan. Terwijl in de meeste gevallen niemand ze dan nodig heeft. Denk er ook aan om stekkerdozen uit te schakelen, om zo sluipverbruik te verminderen. Er zijn ook speciale schakelaars die in één keer hele groepen binnen je pand uitschakelen wanneer de laatste het pand verlaat. Dan weet je zeker dat alles uit is!

De Quick Wins zijn kleine ingrepen die over het algemeen geen grote investering vragen. In veel gevallen zijn dit ook maatregelen die je móet nemen om aan je energiebesparingsplicht te voldoen. Weet je niet of jij onder de bedrijven valt die besparingsplichtig zijn en een meldplicht hebben? Kijk dan op de website van de RVO. Maar zoals we al aangaven, verduurzamen is geld besparen. Dus je doet dit ook gewoon voor jezelf.