Zuurstof voor een gezond binnenklimaat

vignet

We zijn allemaal druk met duurzame verwarming en goede isolatie, maar een goed binnenklimaat valt of staat met ventilatie. Zonder zuurstof geen leven, tenslotte. En dat geldt ook voor je bedrijf! Een slechte luchtkwaliteit op de zaak kan voor allerlei klachten zorgen en draagt zéker niet bij aan de prestaties van je medewerkers. Zorg voor een frisse wind op de werkvloer!

We zagen het al gedurende de coronapandemie, hoe meer we samen binnen zitten, hoe sneller virussen zich verspreiden. Maar naast virussen en bacteriën bevat de ‘binnenlucht’ veel stofdeeltjes van kleding en andere textiel, uitstoot van kantoorapparatuur, uitgeademde lucht van collega’s en in een werkplaats ook nog gassen en dampen die vrijkomen bij werkprocessen. Je ziet ze niet, je ruikt ze niet, maar ze zijn er wel! En ze zijn niet bepaald gezond. Vervuilde lucht kan leiden tot klachten aan de luchtwegen of astma, irritatie van de ogen en huid, allergische reacties, hoofdpijn én concentratieproblemen. Daar zit je niet op te wachten als werkgever.

Ventileren kun je leren

Het klinkt een beetje dubbel dus: we willen graag alle warmte maximaal benutten én binnenhouden en zéker geen kou van buiten naar binnen laten. Maar we willen ook een gezond klimaat. En daarvoor móet je ventileren. Los van de luchtkwaliteit is ventileren ook belangrijk om vocht en schimmelvorming in het pand te voorkomen. Vocht en schimmel kunnen ook weer schadelijke effecten hebben op de gebruikers van een pand, maar ze dragen ook niet bij aan de staat van je gebouw. Bovendien draagt ventileren bij aan minder warmteverlies en minder kou en tocht!

In het Arbobesluit zijn de eisen aan de luchtkwaliteit op de arbeidsplaats vastgelegd in artikel 6.2. Hierin staan de volgende regels:

  • Op de arbeidsplaats is voldoende niet-verontreinigde lucht aanwezig.
  • Luchtverversingsinstallaties zijn altijd bedrijfsklaar.
  • Luchtverversingsinstallaties functioneren zodanig dat werknemers niet aan hinderlijke tocht worden blootgesteld.
  • Luchtverversingsinstallaties zijn voorzien van een controlesysteem dat storingen in de installatie signaleert voor zover dat noodzakelijk is voor de gezondheid van de werknemers.

De manier waarop je ventileert is niet bij wet vastgelegd. Dat kan dus natuurlijk, via ramen of roosters of mechanisch, via een ventilator of airco. Op Arboportaal.nl kun je meer lezen over de hoeveelheid verse lucht die beschikbaar moet zijn in specifieke situaties.

Soorten ventilatie

Je kunt dus natuurlijk en mechanisch ventileren. Bij natuurlijke ventilatie ben je er niet alleen met een open raam. Het is belangrijk dat er luchtcirculatie is. Op verschillende plekken een raam of ventilatierooster en binnendeuren openzetten zorgt ervoor dat lucht kan circuleren. Ook een raam of rooster bij een radiator werkt goed, omdat warme lucht op stijgt en er zo al beweging is.

Mechanische ventilatie is nog effectiever, omdat hierbij actief lucht wordt verspreid én afgezogen. Je hebt systemen die alleen actief vuile lucht afzuigen en verse lucht van buiten rond blazen, maar je hebt ook systemen die deze verse lucht meteen verwarmen. Dit laatste is natuurlijk comfortabeler. Let hierbij wel op de energiezuinigheid, want een systeem dat ook nog moet verwarmen verbruikt natuurlijk meer energie.

Energiezuinig ventileren

  • Er zijn kozijnen met zelfregulerende ventilatieroosters op de markt. Dit zorgt voor een betere ventilatie binnen de ruimte en je hoeft niet zelf om de roosters te denken.
  • Bij een mechanisch ventilatiesysteem kun je ook denken aan een ventilatiewarmtepomp. Die gebruikt de warmte uit de ‘vieze’ lucht om het huis te verwarmen. Zo bespaar je op stookkosten.
  • Nog een belangrijke tip: zorg voor onderhoud van je ventilatiesysteem. Zo blijft het schoon en werkt het efficiënt.
  • Zorg dat je ventilatiesysteem werkt op gelijkstroom en niet op wisselstroom.
  • Er zijn ventilatie units met een CO2-meter, die zo zelf de luchtkwaliteit beheersen. Hoef jij er niet meer over na te denken.

Houd de deur dicht, zet een rooster open

Dat je de warmte binnen wilt houden, betekent dus niet dat je alles potdicht houdt. Dus sluit jij de deur, zodat je niet de buitenlucht hoeft te verwarmen, zet dan wel ergens een rooster open. Isoleren en ventileren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen voor een gezond leefklimaat, maar ook om efficiënter te verwarmen. Daar worden we allemaal beter van.