Wat is energieneutraal?

Energieneutraal

We roepen het altijd: wij gaan voor energieneutraal. Maar wat is dat eigenlijk? We merken dat er nog best wat onduidelijk is over het begrip. Tijd voor wat inzicht!

Energieneutraal betekent dat je evenveel energie gebruikt als je opwekt. Het betekent dat alle energie waar binnen een bepaalde omgeving, zoals een bedrijventerrein, behoefte aan is, in diezelfde omgeving zelfstandig wordt opgewekt.

Een energieneutraal bedrijventerrein is mogelijk als je voldoet aan bovenstaande. In deze situatie zou een bedrijventerrein los van het landelijke energienetwerk kunnen opereren. In dat geval is het noodzakelijk dat bedrijven onderling verschillende energiebronnen, zoals warmte, gas, elektriciteit, waterstof, etc. uitwisselen. Wanneer onderling gebalanceerd wordt opgewekt, opgeslagen en verbruikt heb je een gezond, energieneutraal bedrijventerrein.

In 2040 energieneutrale bedrijventerreinen

Het streven binnen de regio is om in 2040 alleen nog energieneutrale bedrijventerreinen te hebben in Westfriesland. Technisch gezien is dit allang haalbaar; organisatorisch moeten bedrijven de wil hebben om samen te werken en dus openheid van zaken te geven over verbruik en opwek van energie, nu en in de toekomst. Dat betekent dus dat je moet weten én delen wat je verbruikt, wat je opwekt en wat je nodig hebt. Als we weten hoeveel we nodig hebben als terrein, kunnen we samen werken aan één plan.

Samenwerken met de overheid en stappen zetten

Een andere reden dat we nu nog niet overal energieneutrale bedrijventerreinen hebben, is dat er wetten en regels zijn die bepaalde oplossingen nog niet toestaan. Dat is een kwestie van goed overleg met de overheid en samen duidelijke afspraken maken. In veel gevallen kan in pilotvorm veel uitgeprobeerd worden. Daarmee kun je al goede besparingen realiseren. Er zijn veel subsidies en fondsen om dit aan te jagen en te ondersteunen. We moeten het vooral gaan dóen.

Verbeter het terrein, begin bij jezelf

Uiteindelijk kun je alleen gezamenlijk energieneutraal zijn als iedereen meedoet. Je moet dus beginnen bij jezelf. Hoe maak ik mijn pand energieneutraal? Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat je alle energie die je niet verbruikt, ook niet hoeft op te wekken. Besparen is dus al een hele grote eerste stap. En om daarmee te kunnen beginnen geldt: meten is weten. Laat een energiescan maken, ontdek je verbruik en je behoefte en start van daaruit met het maken van een plan. Dat hoeft niet in één keer. Iedere stap die je zet richting energieneutraal is waardevol.

Verduurzamen in de praktijk

Voor energiescans werken we samen met Klimaatroute. Zij maken een advies op maat. Vervolgens kun je zelf bepalen waar en hoe je je maatregelen wilt realiseren. Wij kunnen je daar natuurlijk ook in ontzorgen, maar je zit nergens aan vast. Sec gezien is stap 1 áltijd zonnepanelen plaatsen en isoleren. Zo wek je duurzaam en klimaatvriendelijk stroom op én zorg je ervoor dat je pand niet te warm wordt in de zomer en niet te snel afkoelt in de winter. Wanneer de temperatuur stabiel blijft, hoef je minder te verwarmen of te koelen. Maar dan kun je je ook nog verdiepen in een warmtepomp, warmte terugwininstallatie of misschien zelfs een warmtenet met het hele terrein, LED-verlichting, zuinigere machines en sensoren (zoals aanwezigheidsdetectie). Maar denk ook aan een batterij om stroom op te slaan voor wanneer de zon niet schijnt. Door de combinatie van energiebesparing en zelf opwekken zet jij zelf alvast de eerste stap richting energieneutrale bedrijventerreinen in 2040.