Wat betekent de nieuwe Energiewet?

Energie, we kunnen niet zonder. Toch leven en werken we al sinds 1998 volgens dezelfde Elektriciteitswet en is er een aparte Gaswet. Met de wereldwijde energietransitie en alle uitdagingen die die met zich meebrengen, was het hoog tijd voor één wet die alle regelgeving rondom energie en hoe we daarmee omgaan samenvoegt.

Op 4 juni 2024 werd de Energiewet vastgesteld door de Tweede Kamer. Op dit moment is hij voorgelegd aan de Eerste Kamer. Daarnaast moet een groot deel van de uitvoering en invulling van de wet nog worden geregeld. Het is dan op dit moment (november 2024) ook nog niet helemaal duidelijk wanneer de wet daadwerkelijk ingaat.

Wat staat er in de Energiewet?

De Energiewet behandelt belangrijke onderwerpen, zoals de rol en taken van systeembeheerders van transmissie- en distributiesystemen voor elektriciteit en gas, maar ook de rechten en plichten van alle op het net aangesloten partijen. De wet behandelt garanties over de herkomst van gas en elektriciteit en toezicht en handhaving door de Autoriteit Consument & Markt en de minister van Economische Zaken en Klimaat. En, nog belangrijker: de wet behandelt de regels voor levering van gas en elektriciteit aan afnemers, zoals huishoudens en kleine bedrijven (zoals tarieven en voorwaarden) én de mogelijkheden voor participatie en innovatie, zoals groepscontracten.

Het is een complexe wet, die zorgvuldig is opgesteld om zo ons land te helpen de energietransitie voort te zetten en de netcongestie te omzeilen.

De Energiewet in hoofdlijnen

  • Kaders bieden om de energietransitie goed uit te voeren.
  • Betere positie voor de consument en steviger toezicht op acties, voorwaarden en facturatie van de energieleverancier.
  • Vol stroomnet aanpakken door groepscontracten en andere slimme oplossingen mogelijk te maken.
  • Samenvoegen van regelgeving voor gas én elektra, inclusief Europese richtlijnen.

Belangrijke rol voor data

We hebben het in bijeenkomsten al vaker genoemd: energiedata is heel belangrijk voor de toekomst. Dit zijn alle gegevens die worden verzameld, beheerd en uitgewisseld binnen energiesystemen voor gas en elektriciteit. Wanneer we elektriciteit gaan delen, flexibel moeten gaan gebruiken of onderling gaan verkopen, moeten we kunnen weten wat de vraag en aanbod zijn, hoe we tarieven kunnen bepalen en hoe we het gebruik van duurzame energie kunnen stimuleren. De Energiewet stelt regels over het gebruik van deze data.

De wet stelt verplichtingen en eisen aan het gebruik van deze data, ook als het gaat om privacy. Er komt een nieuwe entiteit: de gegevensuitwisselingsentiteit, die verantwoordelijk is voor het uitwisselen van energiedata tussen partijen. Als eindafnemer heb je in de nieuwe situatie meer regie over je eigen data. Zo kun je zelf bepalen met wie je de data deelt.

Het vervolg

De Energiewet heeft nogal wat voeten in de aarde, maar werd met een ruimte meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer. Het wachten is nu op aanname door de Eerste Kamer. Je begrijpt dat de wet heel belangrijk gaat zijn voor de toekomst als het gaat om met name de netcongestie! Wij hopen vooral dat de Energiewet verder wordt aangepast om collectief energiemanagement mogelijk te maken. Dáár ligt een grote kans voor met name bedrijventerreinen.