Netcongestie en nu?

Eind 2024 werden de uitkomsten van het congestiemanagementonderzoek van TenneT en Liander gepubliceerd en daar werden we niet blij van. In grote delen van Noord-Holland, met name in Noord-Holland Noord is op korte termijn geen extra ruimte beschikbaar op het volle elektriciteitsnet. Dat betekent dat grootverbruikers die een stroomaansluiting willen, zoals bedrijven, supermarkten en zwembaden soms meer dan tien jaar op een wachtlijst komen te staan.

Spitsmijden: de eerste stap

Natuurlijk wordt door Liander en TenneT hard gewerkt aan de verzwaring van het netwerk, maar dat heeft behoorlijk wat voeten in de aarde. Sterker nog: in onze regio duurt het waarschijnlijk tot zeker 2036 voor we iets gaan merken van extra ruimte op het net. Als we eerder oplossingen willen, dan moeten we daar zelf mee aan de slag. Tijdens het webinar dat de netbeheerders in januari hielden, riepen ze de 606 grootverbruikers op het net, bedrijven met een aansluiting groter dan 1 megawatt, op om flexibeler om te gaan met hun stroomverbruik. Slechts 66 van hen heeft hierop gereageerd en heeft aangegeven tegen vergoeding het stroomverbruik anders te willen verdelen over de dag. Ook als je geen grootverbruiker bent is het verstandig om je stroomverbruik anders te balanceren om het net op piekmomenten te ontlasten. Zet machines bijvoorbeeld overdag aan -als de zon schijnt- en laad ook voertuigen op dat moment op.

Deep-dive

TenneT en Liander zijn ook op zoek naar oplossingen voor de kortere termijn. Hiernaar doen ze op korte termijn onderzoek. Samen met de provincie Noord-Holland, de gemeenten en het ministerie van Klimaat en Groene Groei hebben de netbeheerders afgesproken in drie sporen verder te werken vanaf hier.

  • Ze gaan een deep-dive doen, een nadere analyse naar mogelijkheden per deelnet. Deze onderzoeken geven inzicht voor een nog op te stellen gericht actieplan dat moet voorkomen dat kleinverbruik klanten worden beperkt en dat de wachtrij voor grootgebruikers zoveel mogelijk wordt verkort. Deze deep-dive gaat zo’n 6 tot 9 maanden duren.
  • Ze werken aan een effectief maatregelenpakket. Dit zouden opties kunnen zijn als netbewuste nieuwbouw en netbewust laden. Een en ander is afhankelijk van de uitkomsten van de deep-dives. Tegelijkertijd wordt wél meteen zoveel mogelijk in kaart gebracht wat al wél beschikbaar is aan kennis en ervaringen. Snelheid is geboden!
  • Ze gaan de drie belangrijkste projecten versnellen. Dit zijn 380 kV-stations A9 Zuid en Amsterdam-Zuidoost én de 380 kV-verbinding naar de kop van Noord-Holland. Versnellingen vragen dat soms van gebaande paden moet worden afgeweken of dat beslissingen worden genomen zonder 100% zekerheid.

De Energieregio NHN houdt haar achterban goed op de hoogte van lopende zaken. En daarmee houden wij jou weer op de hoogte. Wordt vervolgd!