Met goede isolatie zit je er altijd warmpjes bij

vignet

Snel stappen zetten met energiebesparing

Per 1 januari is er weer wat veranderd op het gebied van wet- en regelgeving rondom energielabels en verduurzaming. Zo moet je kantoorpand vanaf 100 m2 verplicht energielabel C hebben, op straffe van boetes en wordt er strenger gehandhaafd op de EML-plicht. Maar ook als je maar een klein bedrijfspandje hebt, loont het om verduurzaming op je prioriteitenlijstje te zetten. Tenslotte kun je je geld maar één keer uitgeven. Als je zoekt naar een betaalbare manier om te verduurzamen die je ook nog eens snel terug kunt verdienen, dan is je bedrijfspand isoleren je eerste stop.

Isoleren is de eerste stap die je moet zetten als je energie wilt gaan besparen. Door je bedrijfspand beter te isoleren bespaar je zo tot 30% van je stookkosten, profiteer je in de winter van een warm en in de zomer van een koeler pand. Tel daarbij op dat er verschillende subsidiemogelijkheden zijn en dat je deze investering vaak binnen 5 jaar terugverdient en je hebt een echte energiebesparingsknaller te pakken! Daarnaast zonnepanelen om zelf op te wekken, want gratis stroom is natuurlijk een station dat je niet zomaar mag passeren. Bovendien: als je ooit van het gas af wilt en kijkt naar alternatieve verwarmingssystemen kun je ook beter beginnen met isoleren. De moderne systemen verwarmen namelijk tot een lagere temperatuur dan de traditionele ketels en die warmte wil je optimaal benutten!

Wat kun je isoleren?

Je bedrijfspand isoleren, het klinkt zo makkelijk. Maar waar begin je? Wat moet je dan isoleren? Logischerwijs kijk je eerst naar boven. Warme lucht stijgt namelijk op en waar verdwijnt hij dan weer? Via het dak!

Dakisolatie

Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om dakisolatie. Je kunt kiezen voor maatregelen als isolatie dakplaten, speciale isolatieparels, inblaaswol, glaswol of good old PUR. Ben je zelf handig? Dan kun je met platen of glaswol aan de gang. Daarnaast zijn er volop bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het plaatsen van isolatie. Lees je in ieder geval goed in of laat je goed voorlichten, zodat je straks wel maximaal profiteert van de maatregelen die je gaat nemen!

Vloerisolatie

Kou trekt vaak op vanaf de vloer. Een goed geïsoleerde vloer is dan ook een must. Veel vloeren verliezen warmte via de kruipruimte en funderingsmuren en hebben daarnaast te maken met optrekkend vocht. Dit kun je eenvoudig verhelpen met vloerisolatie. Meestal wordt dit aangebracht in de kruipruimte of direct onder de vloer. Mogelijkheden zijn isolatiefolie, EPS-parels, maar ook schuim, glas- of steenwol, platen van kurk of hout en speciale thermoskussens. Ook hier geldt dat de situatie bepaalt welke maatregel het best past. Ook deze isolatie kun je zelf aanbrengen of laten aanbrengen door een gespecialiseerd bedrijf.

Spouwmuurisolatie

Door je spouwmuur te isoleren, heb je tot wel 25% minder warmteverlies. Dat merk je in je stookkosten! Bovendien zorgt spouwmuurisolatie voor meer comfort binnen je bedrijfspand. Een fijne werkplek maakt een werkdag toch een stuk plezieriger! Spouwmuurisolatie is ook weer zo’n investering die je binnen 5 jaar kunt terugverdienen. Voor deze vorm van isoleren wordt isolatiemateriaal in de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur aangebracht. Vaak door te spuiten of te blazen. Veel gebruikte materialen zijn glaswol, steenwol of piepschuimen bolletjes (EPS-parels). Soms wordt ook PUR- of UF-schuim gebruikt of speciale perlietkorrels. Ook hier geldt weer dat het van de situatie afhangt welke methode het best werkt. Spouwmuurisolatie kun je het beste altijd door een gespecialiseerd bedrijven laten aanbrengen. Heb je geen spouw? Dan kun je mogelijk isolatie aanbrengen achter een aan te brengen gipswand. Heb je een extra wandje, maar wél een beter geïsoleerd pand!

Glasisolatie

Alhoewel de meeste bedrijfspanden tegenwoordig wel voorzien van dubbel glas, moet je eigenlijk alweer een stap verder denken als het gaat om warmteverlies. Steeds meer bedrijven stappen daarom over op HR++ glas. Dit geeft snel meer comfort én minder tocht. HR++ glas past in de bestaande kozijnen, waardoor dit een isolatieklusje is dat relatief makkelijk gedaan kan worden. Wil je ook nieuwe kozijnen? Dan kun je meteen een stap verder gaan met HR+++ of triple glas. Knappe sneeuwvlok die daar nog doorheen komt!

EML-plicht

Heeft jouw pand een energieverbruik van >50.000 kWh of >25.000m3 aardgas? Dan ben je verplicht om álle mogelijke energiebesparende maatregelen te nemen die je binnen vijf jaar kunt terugverdienen. Isoleren is dan een must. Omgevingsdienst NHN gaat hier de komende maanden strenger op controleren. Wanneer je de Slimme Energiesprong neemt van het Duurzaam Ondernemersloket, ga je niet alleen besparen op je energiekosten, maar verzorgen we ook meteen de EML audit. Wij zorgen ervoor dat je wordt afgemeld voor de controles van de Omgevingsdienst na onze audit.

Energielabel C

Wanneer je bedrijfspand voor 50% of meer uit kantoorruimte bestaat, moet je sinds 1 januari 2023 verplicht Energielabel C hebben. Een kantoorpand mag vanaf nu maximaal 225 kWh fossiele energie per vierkante meter per jaar gebruiken. Voldoe je daar niet aan en heb je Energielabel D of hoger? Dan riskeer je een boete of sluiting van het pand. Gebruik je minder dan vijftig procent van je pand als kantoor? Dan hoef je niet aan de verplichting te voldoen en dit geldt ook voor rijksmonumenten of panden die binnen twee jaar worden gesloopt.

Heb je geen idee wat je energielabel is? Check het bij EP-online.nl. Moet je aan de bak? Dan is isolatie een van de eerste stappen die je kunt zetten!

Krijg je het warm van al deze informatie? Neem gerust contact met ons op! Wij zijn er om jou en je bedrijf verder te helpen met verduurzamen. Onafhankelijk en zonder winstoogmerk.