Er gaat niets boven gratis, zelfopgewekte energie. Niet voor niets worden steeds meer woningen voorzien van zonnepanelen. Maar dat gebeurt natuurlijk niet alleen bij huizen. Ook bedrijfspanden hebben steeds vaker zonnepanelen op het dak liggen. Op een groot dak kun je tenslotte veel panelen kwijt. Daarbij hebben bedrijven vaak een groter verbruik. De opmars van de zonnepanelen op de bedrijfsdaken gaat zelfs zo goed, dat sinds 2020 meer zonnepanelen op de daken liggen bij bedrijven als bij woningen. En dat is niet zo gek. Door de hoge energieprijzen is investeren in zonnepanelen heel aantrekkelijk. Gemiddeld verdien je ze, afhankelijk van de energieprijzen, binnen 4 á 6 jaar terug, terwijl ze 25 jaar meegaan.
Waarom zonnepanelen op je bedrijfspand?
-
Lager energielabel, hogere waarde
Sinds 1 januari moet ieder kantoor dat groter is dan 100m2 minimaal energielabel C hebben. Met zonnepanelen verlaag je de energie-index van je gebouw en die index bepaalt weer het energielabel. Zo profiteer je van gratis stroom en voldoe je aan je besparingsplicht. Bovendien verhoog je de waarde van je pand met zonnepanelen op het dak.
-
Goed voor je portemonnee en het klimaat
Met zonnepanelen verlaag je je energierekening, want je profiteert van gratis stroom en mogelijk van de teruglevering. Maar ook zorg je daarmee voor een lagere CO2 uitstoot. Met tien panelen kan dat oplopen tot wel 1400 kilo per jaar. Daarmee kun je als individu wel 10 keer heen en weer van Amsterdam naar London met het vliegtuig of 6000 kilometer rijden meteen diesel. Voor alle duurzame stroom die je gebruikt, heb je minder fossiele brandstof nodig. En daar worden we allemaal beter van.
-
Klaar voor de toekomst
In 2040 moeten de bedrijventerreinen in Westfriesland energieneutraal opereren en in 2050 mag je in heel Nederland alleen nog duurzame energie gebruiken. Vroeg of laat ontkom je er dus niet aan om de switch te maken naar duurzame energie. Wanneer je met zonnepanelen de stap naar duurzame energie zet, werk je daarmee ook aan je imago. Een groen bedrijf heeft toch een streepje voor anno 2023.
Zonnepanelen: zaken om rekening mee te houden
De voordelen spreken voor zich natuurlijk. Maar toch liggen ze niet zomaar even op je dak, die panelen. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden
-
De constructie van je dak
Niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen. Laat je daarom goed voorlichten door een expert. Als de constructie te zwak is, heb je zometeen op een andere manier profijt van zonlicht. Is je dak niet geschikt om er panelen op te leggen, dan kun je wellicht een samenwerking aangaan met een buurbedrijf of meerdere bedrijven op het bedrijventerrein. Zo kun je meeprofiteren van het dak van een ander óf gezamenlijk een zonneweide aanleggen. Hiervoor kun je dan weer gebruikmaken van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).
-
Eventuele vergunningen
Zonnepanelen op je dak leggen kan niet zomaar. Afhankelijk van je gemeente en het gebied waar je je in bevindt, is een omgevingsvergunning soms nodig. Controleer dit in het bestemmingsplan van de gemeente!
-
Terugleveren en salderen
Het lastige met zonnepanelen is dat ze alleen stroom opwekken wanneer de zon schijnt. Dat betekent dat je overdag vaak meer opwekt dan je verbruikt, terwijl je ’s avonds niets meer opwekt. Nu is dat bij bedrijven vaak een minder groot probleem is dan bij een woning, waar mensen juist ’s avonds thuis zijn. In Nederland kun je op dit moment je overschot aan stroom aan het net terugleveren. Dit is salderen. Met een bedrijfsaansluiting kan dat alleen als kleinverbruiker met een aansluiting van maximaal 3×80 Ampère. De overheid is momenteel bezig met bepalen hoe ze omgaan met terugleveren. De huidige regeling loopt tot 1 januari 2025. Daarna bouwt de overheid de regeling stapsgewijs af, waarna het in 2031 helemaal stopt. Dit maakt dat het de komende jaren aantrekkelijk is om je te verdiepen in opslagmogelijkheden, zoals batterijen. Zo kun je de overdag opgewekte en niet gebruikte energie alsnog later gebruiken.
-
Kosten en subsidies
Zonnepanelen worden steeds voordeliger. Er zijn heel veel leveranciers op de markt en dat drukt te prijzen natuurlijk. Maar de aanschaf van zonnepanelen is nog steeds een investering. Voor een set van 10 panelen betaal je zo’n 5500 euro. Uiteraard is dit afhankelijk van het soort en het aantal panelen dat je nodig hebt. Bij Milieucentraal kun je Voor consumenten is sinds 1 januari van dit jaar de btw op zonnepanelen afgeschaft. Ook ondernemers die panelen op of bij hun huis plaatsen, kunnen profiteren van deze regeling.
Er zijn verschillende subsidieregelingen waar je gebruik van kunt maken. Voor de aanschaf van zonnepanelen is daar de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Daarbij is er de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM), waarmee je een energieadviseur kunt inhuren. De Slimme Energiesprong van het Duurzaam Ondernemersloket wordt ook gefinancierd vanuit deze subsidie. Dan is er ook nog de Energie Investeringsaftrek (EIA). Onze adviseurs vertellen je graag meer over de subsidies waar jij gebruik van kunt maken.
-
Levertijden
De vraag naar zonnepanelen is groot en de economische situatie in de wereld onrustig. Dit maakt dat de levertijden van zonnepanelen behoorlijk oplopen. En dan hebben veel installatiebedrijven ook nog te maken met personeelstekorten. Houd er dan ook rekening mee dat je panelen veelal niet volgende maand al op het dak liggen!
-
Verzekeringen
Wanneer je zonnepanelen op je pand laat plaatsen, heeft dat meestal gevolgen voor je gebouwenverzekering. Enerzijds heeft dit te maken met een waardestijging als gevolg van het plaatsen van de panelen. Anderzijds stellen verzekeraars eisen aan de zonnepanelen en de bijbehorende installatie. Dit is de zogenaamde SCOPE12-certificering. Houd hier rekening mee, wanneer je zonnepanelen gaat aanschaffen.
Aan de slag met zonnepanelen
Wanneer je je pand wilt gaan verduurzamen en wilt besparen op energiekosten zijn isoleren en zonnepanelen aanschaffen de eerste (en meest rendabele) stappen die je kunt zetten. Met een energieadviseur in de arm kun je op maat laten uitrekenen wat voor jouw bedrijfspand de beste opties zijn. Zo weet je wat en hoeveel je nodig hebt, welke subsidies je kunt benutten én hoe je de maatregelen verder kunt financieren. Het Duurzaam Ondernemersloket helpt je graag verder.
Meer informatie?