‘Ik huur mijn bedrijfspand’

‘Ik kan niet verduurzamen, want daar ga ik niet over. Ik huur mijn bedrijfspand of -ruimte.’ Okee, je kunt dus niet zomaar wat zonnepanelen op het dak leggen of een partij spouwmuur isolatie laten aanbrengen. En even van het gas af, dat bepaal je zelf ook niet. Maar wat je waarschijnlijk wél zelf betaalt, is gas- en elektrarekening. En die kun je flink drukken door te verduurzamen. Hier is maar één goed antwoord mogelijk: ga met de eigenaar van het pand in gesprek. Kijk wat je samen kunt doen, wijs hem eventueel de weg en profiteer samen van een energiezuiniger pand! 

Een pand huren heeft voor- en nadelen. Eén van de grootste voordelen ervan is dat het onderhoud en de staat ervan niet per se jouw verantwoordelijkheid is. Maar je kunt wel last hebben of profiteren van het hiervoor genoemde. Zo weet je dat je in een modern, energiezuinig pand lagere energiekosten hebt en een prettiger binnenklimaat voor jou en je collega’s. Voor een bestaand pand kun je dat ook realiseren, maar daarvoor moet wel geïnvesteerd worden. En dan is er natuurlijk nog de energiebesparingsplicht die sinds dit jaar geldt. Daar kun je sowieso niet omheen. Maar als je wilt verduurzamen, moet je met je pandeigenaar om tafel. Wanneer hij verduurzamingsmaatregelen wil nemen, hebben jij en je collega’s daar baat bij. En aan die investeringen kun jij natuurlijk ook bijdragen. Maar first things first: kijk eerst wat je zelf al kunt doen, zonder tussenkomst van je huurbaas.

Zelf je huurpand verduurzamen

 • Ledverlichting
  Een goede manier om energie te besparen is zorgen dat je minder verbruikt. Met andere verlichting bijvoorbeeld. Andere bolletjes, spotjes of buizen kun je zelf wel vervangen. Soms moet er een ander armatuur worden geplaatst. Denk dan meteen ook eens na over sensors voor de verlichting in bijvoorbeeld het toilet of in de hal. Zo staat de verlichting niet onnodig aan.
 • Zonwering
  Wanneer de warmte buiten blijft, hoef je binnen niet te koelen en blijft het aangenaam voor iedereen. Tegenwoordig heb je zonwering die je eenvoudig met zuignappen aan de binnen- of buitenkant van het raam monteert. Zo beschadig je niets en profiteer je wel van de voordelen van zonwering.
 • Klimaatsysteem
  Door slim gebruik te maken van je klimaatsysteem of de thermostaat van het pand ga je energie ook veel doelgerichter gebruiken. Zo zorg je ervoor dat het pand niet onnodig wordt verwarmd of gekoeld, terwijl er niemand op kantoor is. Ook kun je de thermostaat standaard een graadje lager instellen, waardoor je op jaarbasis toch ook meer bespaart.

Dit zijn kleine stappen die je dus makkelijk zelf kunt zetten. Voor grover geschut moet je toch echt in onderhandeling. Bedenk, voor je dat gesprek aan gaat, wat je eigen plannen zijn. Wil je hier nog 5 of 10 jaar of zelfs langer blijven zitten? Dan is het de moeite waard om zelf mee te investeren in het project. Een aantal investeringen kun je binnen een relatief korte periode terugverdienen. Wil je uiteindelijk toch groter of zelfs een eigen pand kopen, dan hoef je niet aan te bieden om mee te betalen. Dan hoop je gewoon dat de eigenaar van je pand zelf de voordelen van het verduurzamen in gaat zien.

Verduurzamen met je huurbaas

Als je het hebt over grote verduurzamingsmaatregelen, kom je al snel uit bij zonnepanelen (gratis stroom!) en isolatie (wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit, en andersom). Maar ook andere manieren van het huurpand verduurzamen zijn heel lonend.

 • Zonnepanelen
  Met zonnepanelen heb je vanaf dag één gratis stroom en de investering heb je binnen 5 tot 10 jaar terugverdiend. De levensduur van zonnepanelen is zo 20 tot 25 jaar. Daar profiteer je dus echt snel van. Bedenk ook meteen of je baat hebt bij een accu voor de minder zonnige dagen of de avonduren.
 • Isolatie
  Met gevel-, vloer- of dakisolatie zorg je ervoor dat het klimaat binnen aangenaam blijft. Warmte en kou blijven buiten en andersom. Hierdoor hoef je minder te stoken of te koelen, wat natuurlijk scheelt in de kosten. Bovendien werk je ook lekkerder in een constante temperatuur. Veel isolatie kun je eenvoudig zelf aanbrengen, waardoor deze aanpassing best betaalbaar is. Teambuilding met je huurbaas!
 • Beglazing
  Met nieuwe dubbele of driedubbele beglazing profiteer je van hetzelfde effect als van isolatie. Door de ramen treedt namelijk ook veel warmteverlies of juist opwarming op.
 • Warmtepomp
  Helemaal van het gas af is natuurlijk een grootse maatregel, maar met een warmtepomp weet je wel dat je profiteert van heel duurzame en gasloze verwarming en verkoeling.
 • Apparatuur
  Huur  je je pand inclusief apparatuur? Dan is dat ook een goed onderdeel van een duurzame bedrijfsvoering om te bekijken. Sommige machines en apparaten kunnen enorme energieslurpers zijn. Je hoeft ook helemaal niet in één keer alles te vervangen, maar wanneer er iets vervangen móet worden, kies dan voor de meest duurzame variant. Alle kleine beetjes helpen!

Samen je huurpand verduurzamen

De vraag is niet of je je pand gaat verduurzamen, al dan niet samen met je huurbaas, maar wannéér. De energiebesparingsplicht is er en de Omgevingsdienst controleert daar streng op. Bovendien wil je graag een toekomstbestendig pand en bedrijf én zit je niet te wachten op hoge energielasten. Tijd voor actie dus. Het Duurzaam Ondernemersloket werkt zonder winstoogmerk en is er om ondernemers te adviseren en te begeleiden. Wij kunnen je doorverwijzen naar betrouwbare en deskundige partners. Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je verder!