Duurzaamondernemersloket slaat slaatje uit groene ondernemers?

We horen het regelmatig: ondernemers denken dat we een commerciële partij zijn die uit is op winst. Daarover moeten we je meteen teleurstellen: het Duurzaam Ondernemersloket is niet commercieel. Ons enige doel is ervoor zorgen dat we samen onze klimaatdoelen halen door in 2040 energieneutrale bedrijventerreinen te hebben in Westfriesland! We gaan even terug naar de basis. Wie zijn we ook alweer?

Wie of wat is het Duurzaam Ondernemersloket?

Het Duurzaam Ondernemersloket is ontstaan vanuit een samenwerking van de provincie Noord-Holland, de Westfriese Bedrijvengroep, de 7 Westfriese gemeenten, stichting Parkmanagement Hoorn en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Allemaal organisaties zonder winstoogmerk, die zich hebben verenigd in een nieuwe stichting zonder winstoogmerk. Samen moeten en willen we ervoor zorgen dat bedrijven hun pand gaan verduurzamen en uiteindelijk energieneutraal zijn. Zo besparen ondernemers op energiekosten, zorgen we voor continuïteit in energie én creëren we samen energieneutrale bedrijventerreinen.

Wat doet het Duurzaam Ondernemersloket?

In de eerste plaats kun je bij het Loket terecht met al je vragen over het verduurzamen van je pand, maar ook steeds vaker wordt de bedrijfsvoering daarbij betrokken. Duurzaamheid stopt namelijk nooit. Er zijn nog heel veel stappen te zetten en na verloop van tijd kunnen ook die stappen nóg duurzamer. Om bedrijven te helpen inzichtelijk te maken wat ze kunnen doen als het gaat om verduurzamen, hebben we samen de Energiesprong ontwikkeld. De Slimme Energiesprong is een traject dat je inzicht geeft in het energiege- en verbruik in je pand én de mogelijkheden die er zijn om dat te beperken of te verduurzamen. Hierbij kunnen ondernemers desgewenst ook worden begeleid en ontzorgd. Hierbij kunnen we je verwijzen naar en koppelen aan partijen die ook in de praktijk verduurzamende maatregelen kunnen toepassen. Wij zijn zelf geen commercieel bedrijf, maar volledig onafhankelijk en zonder winstdoelstellingen. Ieder bedrijf dat gaat verduurzamen is voor ons al winst.

We werken nauw samen met de Omgevingsdienst NHN die in opdracht van de overheid controleert op naleving van de Energiebesparingsplicht en de meldingsplicht. Wanneer je deelneemt aan de Energiesprong en in ieder geval één besparende maatregel toepast als die qua gebruik verplicht is, zorgen wij ervoor dat je wordt afgemeld voor de handhavingscontroles.

Waarom kost de Energiesprong dan geld?

Het Duurzaam Ondernemersloket wordt gefinancierd uit subsidies en bijdragen van stakeholders. Voor het uitvoeren van de Energiesprong bij bedrijven, een tweejarig traject met advies, een energiescan en begeleiding, maken we echter ook kosten voor de adviseur die bij je langskomt, bijvoorbeeld. Het traject kost in zijn geheel € 2.000,- maar als voor jouw bedrijventerrein de OTW-subsidie is aangevraagd, kun je daarmee het traject grotendeels bekostigen. Wat overblijft is een commitment fee van € 300,- die er is om de kosten voor de uitvoering van de energiesprong te dekken. Hiermee word je als ondernemer ontzorgd en zet je tegelijkertijd stappen naar een duurzamer bedrijf(spand).

Het Duurzaam Ondernemersloket is onafhankelijk

We zijn dus een onafhankelijke organisatie. Dat betekent dat wij er geen belangen bij hebben als je je zonnepanelen of isolatie bij partij A of B wilt bestellen. Uiteraard hebben we zelf wel een groot netwerk, waardoor we je altijd kunnen doorverwijzen naar een partij waar wij goede ervaringen mee hebben. Maar daarmee helpen we vooral jou en niet onszelf. Alhoewel het fijn is als we ons doel van energieneutrale bedrijventerreinen in 2040 kunnen halen!