Warmte en wind op Hoorn80

arrow-rightEvents

donderdag 9 november - 16:00

Trainingscentrum Crescendo

Neutronweg 1, Hoorn

De afgelopen maanden stonden in het teken van onderzoek doen. Wat begon als project ETNA is inmiddels een duidelijk plan geworden voor een eigen Warmtenet in samenwerking met HVC. Maar datzelfde HVC is ook bezig met verkenning voor een windmolen in de omgeving van Hoorn. Genoeg duurzame én aantrekkelijke plannen. Daarom nodigen we je uit voor een bijeenkomst bij Trainingscentrum Crescendo op donderdag 9 november vanaf 16.00 uur.

ETNA

Project ETNA is het project waarin door de gemeente Hoorn, Sweco, het Duurzaam Ondernemersloket en de HOC werd gekeken naar collectieve energieopwekking en -opslag op Hoorn80. Na een uitgebreid voortraject en onderzoek is nu de businesscase Warmtenet Hoorn80 opgeleverd. Met het warmtenet, dat aangesloten wordt op het netwerk van HVC dat in de Kersenboogerd wordt aangelegd, kunnen we de panden op Hoorn80 duurzaam en aardgasvrij verwarmen. Het warmtenet wordt straks gevoed door energie uit oppervlaktewater (aquathermie) of aardwarmte (geothermie).

Tijdens de bijeenkomst zullen we je meer vertellen over het warmtenet en de mogelijkheden die het biedt. Ook willen we graag weten welke ondernemers aangesloten willen worden én wat hun warmtevraag dan is. Uiteraard is er volop gelegenheid om vragen te stellen.

Windenergie

Vanuit de Regionale Energiestrategie Noord-Holland Noord (RES NHN) heeft de regio Westfriesland de opdracht gekregen om 0,7 TWh aan duurzame energie op te wekken voor 2030. Op dit moment staat de teller op 0,2 TWh. Dus we hebben nog een flinke weg te gaan en versnelling is nodig. In de RES NHN zijn hiervoor zoekgebieden aangewezen, deze vallen echter buiten de gemeentegrenzen van Hoorn. Hoorn als grootste energieverbruikers van Westfriesland zou daarom ook willen kijken of zij hieraan logischerwijs ook een bijdrage kan leveren. Dit zit echt in de allereerste fase van verkenning. Gemeente heeft HVC gevraagd om een scan te maken of windenergie eventueel mogelijk is in Hoorn. Windenergie kan namelijk een relatief grote(re) bijdrage leveren aan de opdracht voor duurzame opwek. Dit betekent niet meer dat we nu het gesprek willen voeren met de omgeving over het idee van mogelijke windenergie in Hoorn.

HVC is gevraagd om dit toe te lichten via een eerste beknopte presentatie. Vervolgens gaan we samen in gesprek gaan over deze verkenning.

Warmte en wind voor Hoorn80
We zeiden het al, er zijn volop plannen waar je als ondernemer op Hoorn80 goed van kunt profiteren. Daarom nodigen we je uit om aanwezig te zijn tijdens deze bijeenkomst. Je kunt je aanmelden via de QR-code hieronder en via https://duurzaamondernemersloket.nl/event/warmte-en-wind-op-hoorn80