Zakelijke zonnepanelen: hoe zit dat met salderen en fiscaal voordeel?

Duurzaam ondernemen begint bij je eigen dak. Maar is dat nog wel zo aantrekkelijk? Nog steeds investeren steeds meer ondernemers in zonnepanelen; gratis stroom, goed voor het klimaat én de portemonnee. Zeker zolang je nog kunt salderen. Maar hoe werkt dat precies als je zonnepanelen hebt op je bedrijfspand? Wat verandert er in de toekomst? En waar moet je op letten als je grootverbruiker bent? Moeten je panelen al van het dak?

We zetten alles voor je op een rij.

Wat is salderen?

Salderen betekent dat je de zonnestroom die je teruglevert aan het net mag wegstrepen tegen de stroom die je afneemt. Je betaalt dan alleen energiebelasting en leveringskosten over het ‘netto verbruik’. Dit geldt alleen als je bedrijf een kleinverbruikaansluiting heeft (tot 3×80 ampère).

Voor deze groep, met onder andere winkels, kantoren, horecabedrijven en kleine MKB-bedrijven, is de salderingsregeling dus een groot voordeel. Je verdient je investering sneller terug én je maandlasten dalen direct.

Hoe lang kun je nog salderen?

De salderingsregeling ligt al jaren onder vuur. Op dit moment staat vast dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 voor zakelijke kleinverbruikers (≤ 3×80 A) (en particulieren) verdwijnt. Dat betekent dat je van die datum af niet langer stroom mag wegstrepen tegen je verbruik, maar voor teruggeleverde stroom alleen nog een terugleververgoeding krijgt. Dit moet een ‘redelijke vergoeding’ zijn, die je krijgt voor elke kWh teruggeleverde stroom. Dat betekent dat die vergoeding tot 2030 minimaal 50% van het leveringstarief moet zijn, zoals wettelijk is vastgelegd.

Na 2027 betaal je voor alle stroom die je afneemt, inclusief belasting en netvergoeding. Voor teruggeleverde stroom ontvang je vergoeding, maar daar kunnen wel kosten op in mindering komen (terugleverkosten)

Wat je nu moet doen, vertellen we je zo! We kijken eerst nog naar:

Kleinverbruik vs grootverbruik

De salderingsregeling geldt niet voor grootverbruikers. Heb je een aansluiting groter dan 3x80A, dan mag je de opgewekte stroom niet verrekenen met je verbruik. In plaats daarvan ontvang je een terugleververgoeding van je energieleverancier. Die ligt meestal tussen de 4 en 10 cent per kWh – een stuk lager dan het tarief dat je betaalt voor afname.

Toch zijn zonnepanelen ook voor grootverbruikers interessant, vooral als je veel stroom zelf verbruikt op het moment dat je het opwekt. Denk aan productiebedrijven of zorginstellingen die overdag draaien en die rechtstreeks hun eigen stroom gebruiken.

Fiscale voordelen

Het draait niet alleen om salderen. Zonnepanelen leveren meer op dan alleen besparing op je stroomrekening. Als ondernemer kun je profiteren van verschillende regelingen:

  • BTW-teruggave: de btw op aanschaf en installatie kun je terugvragen.

  • Energie-investeringsaftrek (EIA): 45,5% van de investeringskosten mag je extra aftrekken van je fiscale winst.

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): aanvullende aftrek voor kleinere investeringen.

  • Versnelde afschrijving mogelijk voor sommige systemen.

Deze voordelen maken zonnepanelen ook zonder saldering een aantrekkelijke investering.

Toekomstbestendig investeren

De afbouw van het salderen verandert het speelveld. Dat betekent niet dat je je zonnepanelen maar weer van het dak moet trekken. Het betekent juist dat je als ondernemer anders moet gaan denken:

  • Slimme energiesturing: verbruik plannen wanneer je opwekt en eventueel buiten de spits op het net om zo ook netcongestie te omzeilen.

  • Batterijopslag: opgewekte stroom opslaan voor later gebruik in een accu.

  • Lokale samenwerking: stroom delen met buurbedrijven via een lokale coöperatie of energyhub.

  • Goede contractvoorwaarden: zit je in contractonderhandelingen met je energieleverancier? Kijk dan goed naar de voorwaarden rondom teruglevering!

Dit zijn dingen waar je nú al op kunt anticiperen!

Conclusie

Zonnepanelen zijn nog altijd een slimme keuze voor ondernemers. Zeker zolang je kunt salderen, zijn de terugverdientijd kort en het rendement hoog. Maar ook zonder saldering kun je profiteren, dankzij fiscale regelingen, zelfverbruik en slimme energietechniek. Wil je weten wat er mogelijk is in jouw pand? Of heb je hulp nodig bij de aanvraag van btw-teruggave of de EIA? Neem dan contact met ons op!

Duurzame inspiratie